Nyheter Karmøy H.K. - 2003

Ny klubbrekord! Første havmus tatt av medlem i Karmøy H.K. !!!

Halvor Borgenvik fikk fredag 12. desember en Havmus på 1,44 kg i Valevåg. Dette er den første havmusa som er tatt på stang av et medlem i Karmøy H.K. Denne fikk han da han var med Tore Jan Skeie og fisket etter lange på ca 160m.

Medlemsbilde

Her er litt informasjon om havmus:

Havmusa - fisken med det rare navnet, hører til de skapningene som finnes i sjøen som vi sjelden ser. Dens eiendommelige utseende, som kan minne om en blanding av fisk, fugl og pattedyr, har fått mange lærde menn til å sperre øynene opp av bare forundring.

Havmusa hører til bruskfiskene, en liten gruppe fisker som idag ikke lenger har noen nære slektninger. Den finnes i dag utbredt over et stort område i Atlanterhavet fra vestlige deler av Barentshavet og visstnok helt ned til Kapp Gode Hope. Hos oss finner man den nord til Finnmark, der den oppholder seg på større dyp fra 200 meter og ned til 500 meter.

Havmusa er en meget vakker fisk. Når den kommer opp fra sjøens mørke, skinner den i alle regnbuens farger. Utseende er forresten et kapittel for seg selv. De store brystfinnene minner mer om vingene til en fugl enn finner, og kroppen er slank og lang og ender i en piskeformet halefinne. Havmusa har to ryggfinner. I forkant av den første, sitter det en lang kraftig pigg, som antagelig brukes til forsvar. Piggen står i forbindelse med en giftkjertel, som inneholder en gift av ukjent type. Et stikk av denne piggen er ikke å spøke med, og i Sør-Europa har flere fiskere omkommet etter at de har stukket seg.

Den har en meget fargerik kroppsdrakt. Hodets overside og ryggen har en mørkebrun farge og sidene har brunlige marmoreringer eller striper på en sølvgrå bunn. På buken er fisken lysegrå/hvit. I likhet med alle andre dypvannsfisker har også havmusa store runde øyne som er utstyrt med to beveglige øyelokk. Øyets regnbuehinne skinner svakt i sølv eller gull, og selve pupillen har en grønnaktig farge. I mørket vil dette få øyet til å skinne vakkert og gi fisken et særpreget utseende. Et annet artig trekk ved havmusa er de gnager-lignende tennene som sitter i munnen. Ved første øyekast skulle man nok tro at havmusa satte til livs en helt bestemt føde. Men undersøkelser viser at den har en rik og variert matseddel. Føden består av ormer, slangestjerner, krepsdyr, snegler og forskjellige alger.

LOKALNAVN PÅ HAVMUS: Gullhå, hågylling, levremus, spælstrenghyse, levre.

Medlemsbilde


Odd Arve klarte å overliste en kjempestor Håkjerring i Nedstransfjorden

Tirsdag 16. September var Odd Arve Gunderstad og jeg Alf-Inge Steindal om bord hos Tore Jan Skeie med kurs for Nedstrandsfjorden for en forhåpentligvis flott dag på sjøen etter stor lange og brosme. Fisket var ikke spesielt bra denne dagen men Tore Jan hadde da fått et par flotte langer på 13-14 kg. og vi to andre noe smålange. Odd Arve fikk også ei lita håkjerring på 25-30 kg. Ut på ettermiddagen begynte vi å bli lei og avtalte at nå gir vi oss.

Tore Jan hadde fått opp og jeg hadde fått halveis opp da Odd Arve fikk et kraftigt napp. "kjerring" mente han dette var. Jeg og Tore Jan bare flirte og trodde bare han fleipa som vanligt, men det viste seg snart at dette var skikkelig storfisk. Vi var alle enig om at dette måtte være Håkjerring da dette var skikkeligt tungt og seigt. Odd Arve sleit og pumpa det han var kar om og etter ca 1 time begynte den å gå i ring under båten og noen utras var det også. Kunne det være kveite da? Nei, vi trodde fremdeles at dette var en Håkjerring på et par hundre kilo max. Overraskelsen var kjempestor ca 15 min. senere da vi så et kjempemonster av en Håkjerring som kom sakte sigende oppover.

Vi alle tre holdt på å svime av da vi så den. Jeg som var med Tore Jan i fjor sommer da han fikk en tilsvarende var sikker på at dette måtte være ny verdensrekord da den kom opp. Da vi satte et par klepper i den vrei den disse i stykker som fyrstikker. Det ble litt kaotisk da, men vi klarte å feste et par 750 grams pilker som vi festet tau i, i kjeften på den. Deretter klarte vi etter hvert å få et par tau rundt sporen og vi følte at den var berget.

Hva nå? Vi må få tatt noen bilder men jeg hadde glemt kamera og Tore Jan hadde bare 2-3 bilder igjen. Løsningen ble at vi ringte til Odd Arves svoger som hadde hurtiggående båt og kunne komme ut med kamera. Vi vurderte lenge på å slepe kjerringa til land men det ble til at vi lot den gå. Håkjerringa var rundt 4 meter lang og vi tror den må ha vært rundt 500 kg. Gedigen var den i hvertfall!!!

MedlemsbildeMedlemsbilde

MedlemsbildeMedlemsbilde


Vi arrangerte vår årlige tur til Røvær

Vi var totalt 8 personer som dro ut til Røvær helgen 22-24 august. 6 voksne + 2 juniorer. Da vi reiste ut på fredags ettermiddag var det frisk vind, opp i kuling styrke. Kulingen skulle dessverre vare ut hele helgen så vi fisket kun på lørdag formiddag inne imellom holmene på Røvær. Jeg kommer med mer informasjon senere.


NM på Andøya og Nordisk på Sørøya

Vi var 5 personer fra Karmøy H.K som på en drøy uke fikk med oss NM på Andøya og Nordisk på Sørøya.

Vi som tok turen nordover i år var Alf-Inge Steindal, Tore Jan Skeie, Kjell Knutsen, Bjørnar Lund og førstereisgutt Jostein Lundal.

NM på Andøya ble arrangert helgen 27-29 Juni med snaue 100 deltagere fra hele landet. Første fiskedag var det noe vind men ikke plagsomt for oss vestlendinger. Det viste seg denne dag at det var en 3 manns-båt som gjorde det spesielt bra. Om bord der var blant annet Jostein Lundal. De hadde funnet torsken på forholdsvis grunt vann og lå der hele dagen og dro jevnt med fisk. Bestemann John Olav Larsen fra N-Jæren hadde 303 kg på 4 timers fiske! Bjørn Bakkelid fra Trondheim og Jostein var nr 2 og 3 etter første dag. Kjell knutsen flakset til seg størst fisk på festivalen en torsk på 24,24 kg som han fikk 2 min før slutt første dag. Andre dag var været helt topp, blikkstille og sol. Jostein klarte å beholde 3 plassen med tot 358,7 kg.Jon Olav og Bjørn klarte også å forsvare plassene sine. Tore jan ble nr 27, Alf-Inge ble nr 44, Kjell ble nr 45 og Bjørnar ble nr 65. Vårt 4-manns lag ble nr 3 med tot 767 kg.

Nordisk ble arrangert på Sørøy 4-5 Juli. Det var ca 200 deltakere som hadde fine dager på havet. Vinner ble Roy Kristoffersen fra Andenes H.K med tot 351 kg. Størst Fisk var en kveite på 31,5 kg. Det må nevnes at for å komme inn blant de 10 største fisker møtte den veie over 18,3 kg. Tore Jan hadde 12 største fisk som var en torsk på 17,9 kg. Tore Jan ble vår bestemann på 16 plass med 195 kg. Josten ble nr 23, Bjørnar nr 37, Alf -Inge nr 59 og Kjell ble nr 95. Laget ble nr 14. For de som ikke har vært på Sørøya anbefales dette på det sterkeste. Makan til fiske kan vi bare drømme om her nede på Vestlandet.

Resultatlister: NM, Nordisk


Odd Arve Gunderstad guide for tyskere i Valevåg

Odd Arve Gunderstad var like før påske guide for noen tyskere i Valevåg og en av de besøkende fikk sin livs opplevelse.

Odd Arve var like før påske ute med et tysk selskap som skulle lage en video om hytter og fiske her på sørvestlandet. Odd Arve var forespurt å være med som kjentmann og så PR kåt han er var han ikke vanskelig å be. Ferden gikk til Valevåg der Odd Arve hadde fablet om gamle fighter med kjempekveite og monsterlanger slik at disse tyskerene var helt blanke i øya og fiskefeberen tok helt av. Det var leid inn en lokal båt og det ble dregget opp på favoritt plassen til Odd Arve. Etter et par timer fikk den ene tyskeren et skikkelig napp og etter en stund med tyske gloser kom det opp en kjempefin lange på hele 28 kilo. Som dere ser på bildet er den ikke så veldig lang men kraftig og rund. Disse tyskerene må da ha vært utrolig heldige, og få en slik fisk, og få alt festet på video. Håper at Odd Arve skaffer seg denne videoen.